הטיפול הנפשי מתמקד אומנם בתהליכים הפנימיים של כל אחד מאתנו אך הנושא המרכזי בחיינו הוא מערכות היחסים שאנו מנהלים עם אחרים. מערכות יחסים אלה מעסיקות אותנו במשך כל חיינו. חלק ניכר מן הקשיים הרגשיים מתמקד ביכולת שלנו לקיים קשרים עם אחרים. רוב המטופלים מתמודדים עם קשיים במערכות יחסים שונות – רווקים רוצים למצוא בני זוג, נשואים מתקשים בתוך הקשר הזוגי, הורים מודאגים מהקשרים עם ילדיהם, ורבים נושאים זיכרונות כואבים מהקשרים עם הוריהם.
הטיפול הנפשי מציע דרכים שונות להתמודד עם קשיים במערכות יחסים, החל בבדיקה עצמית של המטופל ועד לטיפול משותף – זוגי או משפחתי.
במהלך הטיפול מציג המטפל בפני המטופל ראי שבאמצעותו הוא בוחן את נפשו. ההתבוננות בראי הנפש אינה קלה ולכן תפקידו המרכזי של המטפל הוא לתמוך במטופל ולהקשיב לו בסביבה מוגנת ובטוחה.
המטפל, אם כן, יוצר עבור המטופל מרחב מוגן שבו יוכל להתבונן בדמות הנשקפת אליו מן הראי ללא חשש. זו תמציתו של הטיפול הנפשי – יצירת מרחב מוגן ובטוח (שמבוסס על סטינג ועל יחסי אמון), והוא גם המשותף לכל שיטות הטיפול השונות.
מי שפונה לטיפול מבקש להשתחרר מתבניות נפשיות מכשילות שמעכבות את יכולתו להתפתח באופן טבעי במציאות משתנה. לאדם יש נטייה להיאחז בתבניות חשיבה ישנות ומוכרות שאיתן גדל כי קיימת תחושה שהמוכר והידוע הוא מקום בטוח וכי קיימת חרדה מפני כל שינוי. ככל שהשינוי החיצוני גדול יותר כך אנו נאחזים בכוח רב יותר בתבניות מוכרות המכשילות אותנו שוב ושוב. ככל שהתבניות המכשילות חמורות יותר כך גדל הקושי לוותר עליהן. לכן מבוסס המאמץ הטיפולי על יצירת קשר המבוסס על אמון שייצור במטופל תחושה של מקום בטוח שבתוכו יכול להתבצע שינוי.
הטיפול הדינמי או הפסיכודינמי הוא טיפול המתמקד בכוחות הפנימיים של הנפש ובדינמיקה ביניהם – כוחות אלה משפיעים על המחשבות, הרגשות וההתנהגות והם לא תמיד מודעים. הטיפול הדינמי מאפשר להבין אותם, להעלותם למודע ולטפל בהם. המטופל, בעזרת המטפל, מפנה בטיפול הדינמי את מבטו לתוך חיי נפש שלו ולומד להכיר את עצמו ואת הכוחות הפועלים בתוכו ואשר מניעים אותו בחיי היומיום.